Een medewerker of bedieningsmedewerker is verantwoordelijk voor:
- (Telefonisch) verstrekken van informatie, aannemen van reserveringen, reserveringen noteren en doorgeven aan de verantwoordelijke personen.
- Inzicht hebben in de belangrijkste bedrijfsformules en gastentypen.
- Gasten op een ‘gastvriendelijke’ manier tegemoet treden bij binnenkomst, verblijf en vertrek.
- Presenteren van de kaart(en), voeren van verkoopgesprekken en opnemen van bestellingen.
- Elementaire kennis hebben van verschillende soorten dranken en gerechten en kunnen beoordelen of gepresenteerde dranken en gerechten in overeenstemming zijn met de bestelling en de gestelde norm.
- Het serveren van koude dranken: openen van flessen wijn, inschenken/tappen van dranken in de juiste hoeveelheid in het juiste glas, transporteren en aanbieden van dranken.
- Het bereiden en serveren van koffie, thee en overige warme dranken.
- Serveren van gerechten met de onderhandse en de bovenhandse draagtechniek en op plateau, volgens de in- en uitserveermethode.
- Aanbieden van de rekening aan de gast en afrekenen met contant geld, betaalcheques en/of creditcards.
- Kennis hebben van de verschillende soorten restaurantmaterialen – zoals linnen, de menage, het serviesgoed, het porselein, het glaswerk, het bestek en vaste attributen – en weten in welke situatie ze worden gebruikt.
- Schoonmaken van de inventaris en apparatuur, het restaurant en andere gastenruimten met de juiste schoonmaakproducten en -middelen (in overleg met de bedrijfsleiding).
- Uitvoeren van de mise-en-place werkzaamheden, zoals het opleggen van lakens en placemats, vouwen van servetten, opdekken van couverts en vaste attributen, klaarzetten van serveermaterialen en glaswerk, aanvullen van dranken en zetten van zalen.
- Poleren van serviesgoed, glaswerk en bestek.
- Juist reageren op klachten en die doorgeven aan de bedrijfsleiding.
- Kosten– en milieubewust werken, rekening houdend met de regels voor sociale en persoonlijke hygiëne, bedrijfshygiëne en veiligheid.
- Aanvullen van de voorraad.
- Bijhouden van de stocklijsten.